Hormonspiral/Kyleena/Mirena/Jaydess

Hormonspiral

Du har fået oplagt en hormonspiral/Mirena/Jaydess/Kyleena spiral

Du er beskyttet mod graviditet straks efter oplægningen. Spiralen er den sikreste form for prævention.

Den første uge må du ikke have ubeskyttet samleje, gå i karbad, svømmehal eller bade i havet, da der vil være risiko for at få betændelse.

Selve spiralen afgiver hormonet Gestagen. Dette hormon forhindrer slimhinden inde i livmoderhulen i at blive dannet. Sekretet i livmoderhalsen bliver mindre gennemtrængeligt for sædceller og gør sædcellerne mindre bevægelige.

Hormonspiral og menstruation

Når der ikke opbygges en slimhinde i livmoderen, nedsættes blødningen ved menstruation. Det er slimhinden der afstødes og giver menstruationen.

Langt de fleste kvinder oplever at menstruationen bliver væsentlig mindre.  Nogle kvinder ophører helt med at have menstruation.

Har du menstruationssmerter bliver de ligeledes væsentligt mindre, eller forsvinder helt.

De første 3-6 måneder efter spiraloplægningen kan du have uregelmæssige blødninger og pletblødninger.

Du kan bløde uregelmæssigt, indtil hormonspiralen har opnået sin virkning, og du ikke længere har en ”tyk” slimhinde i livmoderhulen.

Enkelte kan lige i starten have f.eks. brystspænding og uren hud, disse bivirkninger vil sædvanligvis forsvinde i løbet af de første par måneder. Hovedpine og humørsvingninger ses meget sjældent.

Du kan de første dage få lidt smerter som kan opleves som menstruationssmerter. Du kan med fordel tage smertestillende som panodil og Ipren x 3 dgl. Det vil i langt de fleste tilfælde for smerterne til at forsvinde.

Opstår der problemer, eller er der ting du ikke finder svar på i vejledningen, er du velkommen til at kontakte klinikken.

 

Du skal kontakte klinikken ved feber, udflod eller kraftig blødning.